Boost je creativiteit tot het uiterste. Durf je te investeren in creativiteit maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Ik geef je in dit artikel gratis tips – hoezo investering 🙂 – hoe je die creativiteit nog wat kunt verhogen. Creativiteit is maatwerk. Wat voor de ene persoon een ideale omgeving is om creatief te zijn, is voor de andere helemaal niets. Ontdek eerst wat goed werkt. Boost je creativiteit tot het uiterste. Alles voor meer en tevreden fans.

3 manieren om de creativiteit aan te wakkeren

Wanneer ben je het meest creatief? Dat ligt voor iedereen anders. De een wil afgezonderd blijven mijmeren en ideeën overdenken, afwegen en bestuderen. De ander zoekt juist gezelschap op, van gelijkgestemden. Ook kun je advies vragen aan een collega met meer praktijkervaring. Per onderwerp kun je bekijken welke manier het beste werkt voor jou.

#1 mindmappen

 

Beschrijf je onderwerp of probleem in een kernwoord. Zet dat kernwoord in het midden van een papier, muur of bord en ga mindmappen. Alles wat in je op komt bij dit woord, schrijf je op in weer een kernwoord. En zo vertak je elke keer weer. Niks is te gek. Je mag helemaal los gaan. Werk je liever met beelden? Dan scheur je uit tijdschriften de plaatjes die erbij horen volgens jou. Of je tekent alles wat je associeert bij dat woord. En vergeet de regels, alles mag en kan bij mindmappen. Verzamel je ideeën, beoordelen komt pas later aan de orde.

 

Wil je liever mindmappen op de computer? Xmind is een van de vele gratis tools. In no time heb je een bord vol ideeën. Een volgende stap is om elk idee te bekijken en te beoordelen. Mijn advies: doe dat niet meteen na het mindmappen. Begin eraan met een fris hoofd en een open blik. En wees net te streng voor jezelf. Laat de ideeën stromen.

 

boost je creativiteit met stroom van ideeeën

 

#2 brainstormen

Brainstormen doe je vaak in een andere omgeving. Alleen of met een team. Je neemt tijd. Je plant je brainstormsessie. Want spontaan brainstormen lukt maar weinigen onder ons. Je wordt vaak opgeslokt door het alledaagse ritme. Boem boem elke dag weer taken afvinken op je lijstje. Dus plan je brainstormsessie in. Nodig een paar mensen uit en vraag om hun input. Mensen die je werk bijvoorbeeld nog niet kennen. Dat werkt zo verhelderend. Zij noemen vaak woorden waar je in eerste instantie niet zo snel aan denkt. En wederom: alles mag, geen oordeel, gewoon schrijven of tekenen. Beoordelen komt later.

#3 coaching

 

Bij een coach of mentor kun je onderwerpen bespreken waar je mee worstelt. Of je vertelt ze flarden van ideeën die je in je onderneming wilt doorvoeren en ze denken met je mee. Een coach geeft je een andere kijk op onderwerpen. Of ze delen een probleem op in stukjes, zodat het niet meer een megaprobleem is, maar een stappenplan. En ze sporen je ook aan om die problemen echt aan te pakken. Je maakt een plan van aanpak en een coach  fungeert meteen als stok achter de deur. Zodra je iemand deelgenoot maakt van een plan dat je gaat uitvoeren, wordt het nog echter.

 

Het motiveert mij altijd enorm om er echt mee aan de slag te gaan, als ik iets aan iemand vertel. Vaak komt de ander dan ook met ideeën of andere invalshoeken. Dan gaan de rateltjes in mijn hoofd extra hard werken.

 

En soms weet je gewoon niet waar je moet beginnen en hoe je het eigenlijk moet oppakken. Of je hebt een stok achter de deur nodig. Geeft niks, elke ondernemer heeft af en toe hulp nodig. Bij grote en minder grote problemen kan een coach je uitstekend helpen. Wees niet bang om hulp in te roepen, je bent niet de enige ondernemer die hier behoefte aan heeft.

 

Wat zie jij?

boost je creativiteit door tekenen met hulpboost je creativiteit door tekenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk eens goed hierboven. Wat zie je?  Precies, je ziet twee vlinders. De linker is getekend met behulp van een sjabloon, de ander komt geheel vanuit de fantasie van een zesjarige. Twee vlinders, allebei totaal verschillend van elkaar en toch, je ziet meteen dat het vlinders zijn.

Zo gaat het ook met ideeën. Als ondernemer wil je heel veel bereiken en dan begin je ideeën te verzamelen. En soms heb je even een andere kijk op ideeën nodig. Bovengenoemde methoden helpen je om die andere kijk te krijgen. Alleen of met anderen.

 

Ondernemer, boost je creativiteit tot het uiterste

 

In een eerder blog gaf ik je tips om inspiratie op te wekken. Inspiratie heb je nodig om tot de meest briljante ideeën te komen. Alle grote namen in de wetenschap en succesvolle ondernemers gebruiken ze. Van inspiratie gaat je brein borrelen en zo komt de creativiteit naar boven. En natuurlijk geldt dat voor ieder mens en zeker ook voor ondernemers.

Vertel me, welke tip heeft je tot nu toe al veel creativiteit en inspiratie opgeleverd? Stuur me een bericht via LinkedIn, Twitter of Facebook. Ik hoor het graag.