5 geheimen die bedenkers van briljante ideeën continue toepassen. Een briljant idee bedenken. Iedereen worstelt er mee. Je wilt iets maken, schrijven, ontwerpen, bedenken en wacht op hét briljante idee. Vaak heb je al wat bedacht maar je hebt er nog niet het jippie-gevoel bij. Hoe krijg je wel dat gevoel? En misschien belangrijker, hoe krijg je váker dat gevoel?

 

Wil je ook briljante ideeën bedenken?

Je bent niet de enige! En dat lukt niet zomaar, ook niet bij die grote ondernemers, wees gerust. Hieronder geef ik je een aantal gratis tips van ondernemers en wetenschappers die ook op zoek zijn (of waren) naar inspiratie en daarbij bepaalde methodes hanteren. Hun en mijn methodes helpen jou weer om je gouden idee vorm te geven. Ik ben benieuwd of je nu al een van de volgende tips gebruikt om meer inspiratie te krijgen.

 

#1 Ga op vakantie! 🙂

Je hoeft het niet letterlijk te nemen, maar even weg uit je routine helpt heel erg om nieuwe ideeën te krijgen en verder uit te werken. Eelco de Boer van o.a. Winst.nl claimt altijd 2 uur per dag tijd voor zichzelf, bepaalt zelf zijn agenda en boekt van tevoren een aantal vrije maanden per jaar in. En het is niet zo dat hij dan alleen maar op een strandbedje ligt te mijmeren. Hij zegt dat hij de beste ideeën voor zijn business krijgt als hij even wat tijd voor zichzelf heeft. Dat kan ook tijdens bepaalde evenementen of masterclasses. Ook wel me-time genoemd. Herken je dat? En pak je jouw me-time momenten of zijn ze schaars?

 

briljante-ideeen-einstein-creativity

 

#2 Creativity is intelligence having fun

Een briljante uitspraak van Albert Einstein. In de wetenschap zijn de meest cruciale ontdekkingen gedaan door even afstand te nemen, even rust te nemen van het onderzoek. Doordat je te gefocust bent, sta je niet meer open voor andere invalshoeken. Ken je de anekdote van Newton die volgens eigen zeggen onder een appelboom zat en een appel zag vallen? Door dit voorval heeft hij met zijn zwaartekrachtwet de banen van de planeten verklaard. Toeval leidt tot ontdekking. Even buiten de kaders gaan en soms afwijkende, gekke dingen doen. En prompt komt ineens de allesbeslissende ingeving in je op om het grote probleem op te lossen. Je vergelijkt jezelf als ondernemer misschien niet zo snel met wetenschappers. Toch vereist het ondernemerschap ook aardig wat creatief denkvermogen om de zaken goed te laten lopen.

 

#3 Rust

Sowieso is slaap heel goed voor je hoofd en lichaam. En dat een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend is, blijkt wel uit een eenvoudige zoekwoordentest op het woord slaap. Een uitgerust lichaam heeft een beter geheugen en ook je geest ziet het allemaal scherper. Wil je goede ingevingen krijgen, dan doet een goede nachtrust echt wonderen. Je brein heeft af en toe wat rust nodig. Rust om creativiteit op te wekken. Rust om spontaan briljante ideeën te bedenken. Waarvan je er later een uitwerkt of misschien wel heel veel. Een ontspannen hoofd maak je allert en levert goede ideeën op. Weten wat je kunt doen om lekker te slapen? Kijk eens op www.slapen.com voor slaaptips.

 

briljante ideeen rust sleeping cat

 

#4 Lijstjes

Ik ben gek op lijstjes. Ze zijn mijn echte vergeet-me-nietjes. Ze helpen me om dingen te onthouden, die ik echt niet wil vergeten. Het liefst schrijf ik mijn lijstjes op met pen en papier, zodat ik heerlijk kan afstrepen. Dat geeft altijd zo voldaan gevoel, doorgestreepte lijstjes. Schrijf jij je ingevingen direct op? Ik raad je echt aan om lijstjes te maken.

De een gebruikt de online tool Wishlist, de ander schrijft liever in een mooi notitieboek, maar iedereen maakt wel lijstjes. Lijstjes met onderwerpen voor een blog, de planning van je Facebook, to do’s, je bellijstje deze week of je boodschappenlijstje 😉 Lijstjes helpen je om te structureren. Je kunt niet alles in je hoofd opslaan en oproepen wanneer je maar wilt. Zeker als je het druk hebt, geven lijstjes verlichting en overzicht.

 

#5 Actie

Blijven zitten op de bank, wachten op inspiratie, terwijl dit jou de afgelopen week niets heeft opgeleverd, zal je vandaag ook niets opleveren. Kom in actie, echt letterlijk. Voor mij werkt het als ik even ga hardlopen. Daarna is mijn hoofd leeg of heb ik een plan van aanpak bedacht om iets te ondernemen. Daarom adviseer ik je: Ga op pad, naar een voor jou inspirerende omgeving. Voor de een is dat een stad verkennen, de ander vindt het juist door te dwalen in een bos. Volg een creatieve workshop of ga lekker sporten. Ieder vindt inspiratie in andere dingen. Het gaat erom dat je lichamelijk in beweging bent en je brein even rust heeft. Wat je dan precies doet, maakt eigenlijk niet uit. Als het je maar plezier en ontspanning geeft. Zodat je weer barstensvol plannen zit.

briljante ideeen think outside of the box

 

Zo, ik hoop je hier wat direct toepasbare tips te hebben gegeven om inspiratie op te wekken. Bovenstaande werken voor mij heel goed als ik even ‘niks’ weet te schrijven. Natuurlijk zijn er nog veel meer. Jij hebt vast ook een echt inspiratiegeheim. Houd ‘m niet voor jezelf, deel ‘m met mij op Facebook.

Op naar volop inspiratie voor superveel briljante ideeën!