volger of connectie

Help, een connectie of een volger?

LinkedIn is een platform om te netwerken. Bij netwerken leer je nieuwe mensen kennen en ga je het gesprek aan. Als mensen doen we niet anders, dag in dag uit. Op kantoor, in een winkel, op straat, op een schoolplein, we praten wat af. Wat doe je met een volger? Ik leg je uit wat het verschil is tussen een connectie en een volger op LinkedIn en dan kun je zelf bepalen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

 

Online connectie

En als het dan gaat over online in gesprek gaan, dan komen de denkrimpels. Je voelt de weerstand. Want ik ken die persoon niet. Online in gesprek gaan, is een dingetje. Of zeg gerust een ding, een drempel, ook voor de meeste ondernemers.

Een connectieverzoek is je eerste indruk. In een persoonlijke ontmoeting kijk je elkaar ook aan als je elkaar de hand drukt. Als blijk van oprechte interesse noem je even wie je bent en wat je doet. Of waarom je wilt connecten. Zinnen als: “Jij bent toch die …… van….?” passen daar heel goed in. Je hebt het vaak over iets wat je interesseert, waar je toevallig bent of iemand die je gemeenschappelijk kent.

Zo ook online.

 

Connectie maken

De vraag is met wie wil je echt connecten, wil je echt in gesprek gaan? Wie is voor jou waardevol en wil je uitnodigen voor jouw netwerk? Met wie wil je rechtstreeks 1 op 1 contact kunnen hebben? Die mensen stuur je een connectieverzoek. Tips hoe je nieuwe connecties maakt op LinkedIn heb ik al eerder gedeeld.

 

En wie mag jouw berichten wel zien, maar hoef je niet persé in je netwerk? Die laat je volgen.

 

Wat is een volger?

Iemand volgen betekent dat je de activiteiten van die persoon kunt zien op jouw tijdlijn. Ik zeg expres kunt, want slechts een klein gedeelte van jouw netwerk ziet wat je plaatst op LinkedIn. Plaats je niet zoveel, dan heb je weinig risico 😉

Volgers zijn waardevol. Er is een limiet op het aantal connecties dat je in je netwerk mag hebben, dat is momenteel 30.000 connecties. En als je dat aantal overschrijdt, is een Volgen button een goed alternatief. Daar zit namelijk geen limiet op.

De volgen button (Follow) ziet er zo uit op iemands profiel. Dit profiel is van Jeff Weiner – CEO van LinkedIn. Altijd waardevol om zijn berichten te bekijken.

 

Voordelen van volgers

Ook als je dat limiet nog niet in zicht hebt, kan een Volgen button handig zijn. Mensen die jouw berichten interessant vinden en het ook spannend vinden om jou een connectieverzoek te sturen, klikken op Volgen. De stap is gewoon wat kleiner. Je vindt de optie Volgen op het profiel van een persoon, als je klikt op Meer… en kies Volgen.

Volgers hebben dan de mogelijkheid om jouw berichten te bekijken en onder jouw berichten te reageren. De stap voor hen wordt zo kleiner om een connectieverzoek te sturen. Ze leren je namelijk kennen aan de hand van jouw berichten op LinkedIn. En als het relevant wordt voor jou om te connecten, is een connectieverzoek natuurlijk zo gestuurd.

Welke volgers heb jij?

Jij kunt wel zien we je volgt, maar het is toch anoniemer dan Connectie maken. Wil je weten wie jou volgt? Ga naar je profiel en kijk onder Activiteit. Daaronder staat het aantal volgers en daarop klik je door. Nu zie je precies wie jou volgt en wie jij volgt (buiten je netwerk).

Je kunt vrij eenvoudig mensen meteen terugvolgen door op + Volgen te klikken onder hun naam. Een filter rechtsboven helpt je om te zien wie jou volgt buiten jouw connecties bijvoorbeeld.

 

Ga je voor een Connectie of Volger?

Mijn ervaring leert dat volgers minder snel reageren op berichten dan connecties. Met die connectie ben je immers al het gesprek aangegaan.

Wil jij testen of Volgen beter voor je werkt? Of meteen liever een Volgen knop i.p.v. een Connectie maken knop tonen op je profiel?

Zo zet je de Volgen knop op je profiel aan. Ga naar je instellingen en klik op het tabblad Privacy. Daar vind je dit scherm:

 

 

Je kunt de instelling uiteraard altijd weer aanpassen. Kom je op het profiel van een persoon die een Volgen button heeft, dan kun je nog steeds kiezen voor Connectie maken. Tenzij het aantal connecties in zijn of haar netwerk al de limiet heeft overscheden. Klik dan op Meer… en kies Connectie maken.

 

Nu ben ik benieuwd, kies jij voor Volgen of Connectie maken?