Hoe overleef je een interview op video. Gevraagd voor een interview op video. Natuurlijk heel goed voor je PR en ook leuk om je kennis te delen met een breder publiek. Een mooie gelegenheid om een video te hebben en te kunnen delen op social media. Ik beken meteen, ik vind zoiets spannend. Toch zei ik meteen ‘ja’. Dubbel, maar ook in de lijn van mijn doel 2017: focus en doen! Lees hoe ik met deze 5 tips het leukste interview tot nu toe had.

 

Ik geef toe, net als veel ondernemers sta ik liever áchter de camera. En nu was het moment om te schitteren vóór de camera. Heiko Hartsuijker van OndernemersTV vroeg me het hemd van het lijf over het ondernemerschap. Het interview verliep heel natuurlijk. Normaal gesproken verkramp ik of kom ik niet uit mijn woorden, nu had ik nergens last van. Met deze eenvoudige tips heb ik het interview overleefd.

 

#1 Bereid je voor op een interview

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heiko stuurde me enkele vragen toe die aan bod konden komen. Heel cliché maar het werkt heel goed om die vragen voor jezelf al te beantwoorden. Ik heb ze ook uitgeschreven. Dan blijft het voor mij beter in mijn gedachten hangen en hoef ik niet te zoeken naar woorden.

 

#2 Doel van dit interview

Als je een gesprek aangaat, doe je dat vaak met een bepaald doel. Zo ook bij een interview. Bepaal ook voor jezelf wat het doel van dit interview moet zijn en houd dat in gedachten bij het beantwoorden van de vragen. Mijn interview gaat over ondernemer zijn. Mooi, een ideale mogelijkheid om jezelf te laten zien, te vertellen wat je aanbiedt en hoe jij als persoon bent.

 

#3 De looks

Natuurlijk trek je even wat leuks uit de kast en breng je je haar in model. Het is tenslotte video en je moeder kijkt ook mee. Blijf bij jezelf en zorg ervoor dat je je happy voelt. Want dan praat je het makkelijkst. Weet je niet goed of het er mooi uitziet? Vraag advies aan iemand die er verstand van heeft. Een superinvestering in jezelf.

 

#4 Zit je lekker?

Ga in een actieve houding zitten en neem plaats op een fijne stoel. Straal uit dat je er zin in hebt, dat je energie hebt. Met handen wapperen mag echt wel even als je iets beeldend vertelt. Zeker als dat past bij jou. Weet je van jezelf dat je te vaak onrustig beweegt, leg je handen dan op tafel. Dat is voor de kijker ook rustiger.

 

#5 Woordgebruik

Je gaat enthousiast en energiek jouw verhaal vertellen. Dat straal je uit. Gebruik woorden en zinnen die bij je passen. Doe niet te moeilijk. Bedenk vooraf hoe je jouw verhaal aan een goede vriendin zou vertellen. Vertel je verhaal in spreektaal.

 

Bonustip voor interviews

De allerbelangrijkste BONUStip: Vergeet niet te lachen. Als je lacht, straal je letterlijk energie uit. Dat voelen de kijkers. Hiermee is het interessant om die enthousiaste ondernemer te zien spreken en aandachtig te blijven luisteren.

 

Jouw moment om te stralen

Soms moet je iets gewoon doen. Ook al vind je het spannend of gewoonweg hartstikke eng. En achteraf blijkt het vaak mee te vallen. Of vind je het superleuk. Dit was mijn moment om te stralen. Het smaakt absoluut naar meer, want het interview is me 200% meegevallen. Heiko is relaxed en door zijn enthousiasme en goede vragen, voelde ik me helemaal Annemieke van Spiegelei Communicatie.

 

En actie

Ja natuurlijk wil je weten hoe het resultaat is geworden. Het interview duurt zo’n 20 minuten, dus ga lekker zitten en beoordeel zelf of je mij herkent 😉