Lang op gewacht en daar zijn ze dan: LinkedIn Stories. Moet dat nou? hoor ik al ondernemers zeggen. Iets nieuws kost vaak tijd om te wennen. Zeker als je de optie Verhalen nog niet kent van andere social mediakanalen als Snapchat, Instagram of Facebook. Wat zijn de voordelen, hoe zet je LinkedIn Stories zakelijk in en wat deel je dan? Pas daarna kun je echt beslissen of je LinkedIn Stories gaat inzetten voor jouw bedrijf.
LinkedIn Stories
Wat zijn LinkedIn Stories eigenlijk? LinkedIn Stories zijn korte filmpjes van maximaal 20 seconden of foto’s die je deelt, die 24 uur zichtbaar blijven. Ze zijn alleen in de mobiele LinkedIn app te zien. Momenteel worden ze uitgerold bij persoonlijke accounts in Nederland en Brazilië. Heb je de functie nog niet, dan verschijnt ie snel. Zowel gratis als betaalde accounts krijgen deze functie. Nog niet voor alle LinkedIn bedrijfspagina’s – alleen enkele grote organisaties mogen deze nu ook testen -, dus vooral nu voor gebruik vanuit je persoonlijke LinkedIn profiel. Zorg er in ieder geval voor dat je de meest recente update van de LinkedIn app hebt geïnstalleerd, dan zie je ze snel.
Waarom nu Stories?
De bedoeling van Stories – de naam zegt het al – is dat je jouw netwerk meeneemt in een kort verhaaltje. Zoals elk verhaal bestaat het uit hoofdstukken en je kunt dus makkelijk in meerdere filmpjes jouw verhaal vertellen. Ook in Stories wil je waarde leveren, jezelf laten zien zoals je bent en een verbinding aangaan met je netwerk. Want yes, uiteindelijk draait LinkedIn – net als andere social media – om interactie, echt in gesprek gaan met mensen. En die Stories zijn een laagdrempelige manier om in contact te komen.
Wat is anders aan Stories dan een gewone update op de tijdlijn? Mensen met wie je al verbonden bent (1e graads netwerk) kunnen direct reageren en die reactie vind je in je Messaging/DM/inbox. Hun reacties staan dus niet openbaar. Zeker als je onderwerpen aansnijdt die gevoelig liggen, is dat fijn en zul je sneller response ontvangen. Niet iedereen wil op een zakelijk platform openheid geven over valkuilen, taboes of andere kwetsbare situaties in de zakelijke of privé-sfeer.
Hoe zet je Stories in?
Allereerst, kijk even naar je contentstrategie. Wat is je doel op LinkedIn en met wie wil je in contact komen? Hoe kun je Stories toevoegen aan je bestaande berichtenstroom? En welke waarde lever je met Stories?
Beperkt houdbaar en blijvende indruk
LinkedIn Stories zijn 24u houdbaar. 24u is niet lang, en toch ook lang genoeg om je connecties te boeien en een blijvende indruk achter te laten. Zie het als dynamische content. Leuk voor tussendoor, een prettige kennismaking, goed voor je personal branding en een makkelijke manier om praktische tips te delen. Je mag afwisselen in waarde delen, jezelf laten zien, leuke hotspots showen waar je toevallig bent, je netwerk meenemen tijdens een event of mensen in het zonnetje zetten. Het succes van Stories is niet voor niets nu ook op LinkedIn geïmplementeerd. Mensen praten met mensen, we willen echt zien wie er achter die bedrijfsnaam zit.
Upgrade voor je merkwaarde via LinkedIn Stories
Voegt het iets toe aan je experstatus of merkwaarde? Voor mij schaden Stories je waarde als professional zeker niet, het is een kans om je merkwaarde te upgraden. Door het menselijke aspect en het ongedwongene van jou als persoon te laten zien, krijgen mensen meer gevoel bij jou. Dat wekt vertrouwen. Bovendien is het leuk om meer van jezelf te laten zien. Waar ben je mee bezig, hoe ziet jouw dag eruit, wie zijn je klanten en waar word je blij van als professional? Persoonlijk contact scoort hoog. Maak er gebruik van.
Vind je het spannend? Dat geldt voor meer mensen. Mijn tip? Ga starten en experimenteren. Je vindt wel een weg, namelijk jouw weg. En ook als je het uiteindelijk niks vindt, je hebt het dan in ieder geval zelf ervaren. En hoor je nu vanuit je LinkedIn netwerk: Stories is veel te Facebook-achtig. Ach, ook die mensen wennen eraan of laten de Stories links liggen. Het is tenslotte niet verplicht hè.
Begin van een trend?
De opties voor LinkedIn Stories zijn nog niet zo geoptimaliseerd voor interactie als op Instagram bijvoorbeeld. Daar heb je allerlei polls, vraagstickers en challenges en kun je Stories van anderen delen, om zo sneller met mensen in contact te komen. Ook je eigen bijdragen of die van anderen kun je dan makkelijk toevoegen aan je Stories. Er zijn mensen die alleen Stories kijken en alleen bijdragen op de tijdlijn. Benieuwd of dit ook een trend wordt voor LinkedIn. In ieder geval is het begin gemaakt.
Praktische tips voor Stories
- Open de LinkedIn App. Als je op de + drukt op jouw profielfoto bovenin opent LinkedIn Stories. Klik op Nieuw artikel en je kunt een nieuwe Story maken of plaatsen. Nieuw artikel vind ik trouwens een verwarrende naam op LinkedIn, maar wellicht verandert dat nog.
- Neem je filmpjes en foto’s in portrait op – dus staand scherm.
- Je kunt zowel bestaande foto’s en filmpjes delen als ook meteen in LinkedIn Stories jouw verhaal opnemen. In de LinkedIn Stories zelf kun je echter maar tot 20 seconden praten, dan plaatsen en vervolgens verder opnemen.
- Vind je dat lastig, neem dan bijvoorbeeld op Instagram Stories jouw verhaal op – waar langere filmpjes automatisch in kortere filmpjes worden gehakt – bewaar deze op je telefoon en plaats ze door op LinkedIn. Precies, hergebruik is heel simpel, mits je doel en doelgroep per social mediakanaal overeenkomen.
- Ondertitelen bij filmpjes is handig en belangrijk. De meeste mensen kijken namelijk video zonder geluid op LinkedIn. Je kunt zelf typen met de Tekst-button in LinkedIn Stories of auto-ondertiteling apps gebruiken (Clips, Autocap). Ikzelf kies meestal voor zelf typen.
- Je kunt tekst schrijven – zorg dat het niet wegvalt boven- en onderaan. Plaats je tekst dus zo’n 0.5 cm van de randen.
- Ook kun je stickers toevoegen, maar doe dat alleen als het echt bij je past. Maak er geen kermis van, dat leidt af van jouw boodschap. Ben je met iemand samen, je kunt de persoon taggen door op de @vermeld boven de stickers te klikken. Deze persoon krijgt hiervan een melding.
- Als je LinkedIn stories hebt geplaatst, kijk dan ook wie ze heeft bekeken. Stories worden getoond aan al jouw volgers, dat is niet hetzelfde als jouw connecties. Als je nog personen ziet waarmee je nog niet gelinkt bent, stuur ze dan gerust een connectieverzoek.
- Personen kunnen rechtstreeks reageren op jouw Stories. Die vind je terug in je inbox/DM/Messaging. Wellicht kan dit een mooie gespreksopener zijn. Reageer in ieder geval terug. Wel zo fijn!
- Ga doen, ga experimenteren, kijk wat bij jou past en of LinkedIn Stories voor je werken.
Heel tof als je me laat weten of je iets aan dit blog over LinkedIn Stories hebt gehad en natuurlijk wil ik weten of je al LinkedIn Stories hebt geplaatst. Connect met mij op LinkedIn en tag me gerust, ik antwoord terug.
Meer weten over LinkedIn? Wellicht wil je ook lezen of een LinkedIn bedrijfspagina noodzakelijk is of wil je aan de slag met een LinkedIn profiel dat scoort. Uiteraard kun je ook LinkedIn strategiesessies boeken of zelf met de uitgebreide online LinkedIn training Van connectie naar klant aan de slag.