Creativiteit stroomt in elke ondernemer. Creativiteit lijkt voor ondernemers soms een te groot woord. Ze herkennen creativiteit niet als zodanig. Ze vinden dat meer iets voor ondernemers die werkzaam zijn in de creatieve sector of een creatief beroep hebben. Is dat zo? Volgens mij kun je dit niet los zien van ondernemerschap. Creativiteit stroomt in elke ondernemer of niet soms? 

Wat is creativiteit?

Creativiteit is scheppend vermogen (bron: Van Dale). Een idee krijgen, uitwerken en iets creëren. En elke ondernemer creëert iets. Van een uitgekiende strategie tot de producten en diensten die je aanbiedt, het is zo divers. Vragen fans jou om advies dan verdiep je je eerst in de organisatie, de situatie en de materie. Daarna bied je een (vaak op maat gemaakt) advies. Breng je een product op de markt, dan heb je van tevoren bedacht wie je doelgroep is. Ook denk je na over welke middelen je gaat inzetten om je doelgroep te bereiken en met welke boodschap je de aandacht wilt trekken. Kortom: je bent als ondernemer behoorlijk creatief bezig, elke dag weer.

 

Is creativiteit aangeboren?

Op het moment dat ik dit blog schrijf, lees ik een artikel (bron: Creativiteit is geen gave – door Floor Bakhuys Roozeboom, Communicatie Magazine mei 2016) gebaseerd op drie lessen uit het nieuwe boek van Carsten de Dreu, hoogleraar social en organisatiepsychologie: ‘Creativiteit krijg je niet voor niets.”

#1 Iedereen is creatief

Hij stelt dat creativiteit geen gave is, maar dat je dit wel kunt ontwikkelen. Er zijn twee manieren: de een is het beeld dat we hebben van bijna magische creativiteit. Dat is alsof de meest creatieve uitspattingen als vanzelf opkomen. De andere manier is de weg die doorzetters afleggen. Door ploeteren en hard werken tot creativiteit komen. Beiden zijn uiteindelijk even doeltreffend.

creativiteit-let-it-flow

#2 Maatwerk

Wat voor de een werkt om creatief te zijn, is voor de ander kansloos en andersom. Geen mens is hetzelfde en zo ook heeft iedereen verschillende behoeften om uiteindelijk creativiteit op te wekken. De een wil structuur, de ander juist vrijheid. Afstemmen op de persoon en omgeving is dus heel belangrijk om creativiteit te bevorderen.

#3 Niet voor niets

Tot slot een les die de titel van zijn boek verklaart: ‘Creativiteit krijg je niet voor niets.’ Voor ondernemers en directeuren geldt dat als je creativiteit wilt, je erin moet durven investeren. Omdat het maatwerk is, zul je moeten zorgen dat de omstandigheden voor de personen die het moeten doen, zo ideaal mogelijk zijn. Denk aan de kennis, ruimte, materialen die de personen nodig hebben. Zo behaal je het beste resultaat.

Creativiteit stroomt in elke ondernemer

Als je nu naar je eigen onderneming kijkt, heb je al eens nagedacht over de perfecte omstandigheden om creativiteit op te wekken? Is duidelijk wie de creatieve geesten in je organisatie zijn en welke behoeften ze hebben? En als je dat zelf bent, ben je bereid om hierin te investeren zoals Carsten de Dreu schrijft? Dus geef je jezelf de tijd en ruimte?  Heb je de mogelijkheid om je kennis te vergroten, etc?

 

Vertel eens, ben je het eens met mijn statement: Creativiteit stroomt in elke ondernemer. Stuur me een bericht via LinkedIn, Twitter of Facebook. Ik hoor het graag.